Een eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten

Ongeacht wat voor soort eigen bedrijf je wilt starten, je zult altijd eerst een aantal stappen moeten doorlopen. Er komt namelijk een hoop bij kijken. Verstandig dus om je goed voor te bereiden en in te lezen zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Een eigen bedrijf starten: Uitzoeken waar jij in uit wilt blinken

Als je nog niet weet waar jij een eigen bedrijf in zou willen starten, is het goed om eerst uit te zoeken wat jouw kwaliteiten zijn en waar je een passie voor hebt. Zodra je dit hebt uitgezocht begin je met het schrijven van een ondernemersplan. Tijdens het schrijven van dit plan kom je er meteen achter of je volledig achter je bedrijf staat en wat de mate van motivatie is in jouw geval.

Of misschien wil je een eigen bedrijf starten in iets waar je je eigenlijk nog in wilt ontwikkelen. Ook leuk! Weet je al hoe en waarin jij je wilt ontwikkelen? Lees hier nog wat tips.

Bedenk een strategie

Wat is jouw kracht? Wat kun jij beter dan anderen en wat heb jij jouw klanten te bieden? Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. Maak een concurrentie analyse zodat je een goed beeld krijgt van de markt en je kunt leren van de sterktes en zwaktes van je concurrenten. Als je een eigen bedrijf gaat starten is er veel research nodig, dus zet je tijd verstandig in.

Inkomsten en uitgaven

Je kunt niet in de toekomst kijken, dus van te voren plannen hoeveel je gaat verdienen is erg lastig. Toch moet je gaan vastleggen hoeveel uitgaven je hebt en hoeveel je denkt binnen te halen. Bij het beginnen van een eigen bedrijf heb je misschien te maken met inkoop kosten, logistiek en marketingkosten. Probeer dit zo goed mogelijk in te schatten. Zo kom je ook zo min mogelijk voor verrassingen te staan.

Bedrijfsnaam en inschrijven KVK

Gefeliciteerd je gaat nu echt starten met je eigen bedrijf! Het bedenken van een naam kan heel lastig zijn dus neem hier goed de tijd voor. Je kunt altijd nog van bedrijfsnaam veranderen, maar dat is niet ideaal. Kies iets waar je volledig achter staat en waarvan jij denkt dat het goed aansluit bij je producten/diensten. Als je wilt weten of je gekozen bedrijfsnaam al bestaat of niet, check het dan even op de website van kvk.

Als je nog geen bedrijf hebt, moet je een afspraak maken bij de KVK. Tijdens het gesprek geef je onder andere aan wat voor bedrijf je wilt starten, welke rechtsvorm van toepassing is en wat je denkt te gaan verdienen. Na dit gesprek sturen ze een aantal documenten naar je huis. Dit zijn onder andere je BTW en KVK gegevens.

Een zakelijke rekening openen

Je gaat uiteraard geld verdienen met je eigen bedrijf, en dat geld moet ergens naar toe kunnen. Open daarom een rekening bij de bank waar je al bij zit, of kijk naar andere banken die wellicht een aantrekkelijk aanbod hebben. Vaak krijg je bij het openen van een eerste zakelijke rekening wat extra’s.

Verzekeringen

Het ligt er enorm aan wat voor soort eigen bedrijf je wilt gaan starten, maar je zult ongetwijfeld een aantal verzekeringen nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld een kantoorpand of werkspullen die je wilt verzekeren? Dan moet je dit op tijd regelen. Heb je straks personeel? Dan moet je daar ook verzekeringen voor regelen. Kijk dus goed naar wat in jouw situatie van toepassing is. (De website van KVK heeft hier veel informatie over)

Je eigen bedrijf onder de aandacht brengen

Zeker als je net nieuw bent gestart zul je veel moeite moeten doen om klanten te krijgen. Maak je hier niet te druk over, dit is heel normaal. Je kunt er voor kiezen marketing in te schakelen zoals SEA (Google advertenties) of social media marketing, waarbij je gaat adverteren op Facebook en/of Instagram.

Als je geen of weinig geld wilt uitgeven aan marketing, kun je kiezen voor het opbouwen van netwerk. Dit is trouwens altijd goed natuurlijk bij het starten van een eigen bedrijf. Ga naar evenementen of bijeenkomsten binnen jouw branche en zorg dat je daar wat kunt laten zien. (minimaal een businesscard) Kan erg spannend zijn in het begin, maar ook zeker heel leuk.

Weet je nog niet zeker of een eigen bedrijf starten wel iets is voor jou? Doe dan de test: https://www.kvk.nl/krachtmeting/

Terug naar boven