Energie op werk

Ik wil minder werken
Heb ik een burn out?
Welke baan past bij mij

Ook op je werk kun je te maken krijgen met vermoeidheid en kun je soms meer energie gebruiken. Probeer daarom onderstaande punten mee te nemen voordat je werkdag of werkweek begint, zodat je de meeste dagen van de week lekker veel energie op werk voelt.

Energie op werk door je leukste taken

Energie op werk krijg je door leuke dingen te doen. Je voelt je altijd energieker als je met je passie bezig bent. Je bent gemotiveerder en voelt je geinspireerd. Heb je wel een leuke baan maar is het niet perse je passie? Geen probleem. Kies dan je leukste taken per dag en verdeel deze slim. Begin je dag met een leuke taak voor motivatie voor de rest van de dag. Vervolgens werk je lastige en minder leuke taken af om je dag af te sluiten met weer leukere werkzaamheden. Zo begin en eindig je je werkdag met een positief en energiek gevoel.

Energie door te ontbijten

Ontbijt zorgt voor een goede dosis energie aan het begin van je werkdag. Als je de tijd hebt, ontbijt dan niet aan je bureau maar neem een momentje voor jezelf. En als je geen tijd hebt, sta dan iets eerder op. Niemand heeft zin om zijn/haar dag gestresst te beginnen. Voel je geen energie thuis voor je vertrekt, is de kans ook een heel stuk kleiner dat je wel energie op werk gaat voelen.

Choose your battles

Heb je vaak strijd met collega’s? Dit kan een enorme energievreter zijn. Lastige gesprekken of discussies zijn altijd vervelend en soms ook onvermijdelijk. Toch is het belangrijk te bedenken wat echt nodig is en wat je kunt voorkomen of vermijden. Dit zorgt voor minder stress en meer energie.

Denk aan je communicatieskills

Probeer te letten op hoe je met je collega’s communiceert. Als je zelf op een agressieve of negatieve manier praat verlies je een hoop energie.. ook zonder dat je het doorhebt. Merk je dat jouw collega’s geirriteerd op jou reageren? Probeer er dan achter te komen waar dit door komt in plaats van op dezelfde manier op hun te reageren. Uiteindelijk heb je hier zelf heel veel aan.

Dankbaarheid

Niet alleen in je prive leven maar ook zeker op je werk is het goed om met dankbaarheid bezig te zijn. Voel je dat je wat minder energie hebt? Maak dan een lijstje met punten waar je dankbaar voor bent op werk. Door je op positiviteit te focussen krijg je een heerlijke energieshot.

Work out voor werk

Deze is niet voor iedereen want het vergt een hoop discipline en doorzettingsvermogen, maar een goede work out voordat je aan het werk gaat kan een enorme energieboost geven. Als je het lastig vindt heel vroeg op te staan om te gaan sporten, ga dan 20 min tot een half uur wandelen of zet een work out filmpje van een kwartier aan. Door je lichaam te activeren zul je de gehele dag productiever zijn en veel meer energie hebben.

Carriereswitch

Als je je elke dag futloos voelt op je werk, je constante strijd hebt met collega’s, de taken je niet meer motiveren en je je algeheel niet goed voelt.. is het waarschijnlijk tijd voor een switch in banen. Werk hoort je energie te geven in plaats van energie te zuigen, dus onderzoek hoe je je voelt op werk en vooral ook waarom. Als je fulltime werkt ben je 5 dagen op werk en heb je 2 dagen weekend. Je bent dus meer uur met werk bezig dan met je prive leven. Je bent het jezelf verschuldigd om met plezier naar je werk te gaan en energie te krijgen van iets waar je 40 uur per week mee bezig bent. Kies dus voor jezelf!

Denk je er over om van baan te switchen maar weet je niet goed wat wel echt bij je past? Dan kan onderstaande cursus je vast goed helpen. Het is goed om je carriereswitch als investering te zien, want in feite investeer je nu in jezelf en jouw geluk. Neem daarom goed de tijd om te onderzoeken wat goed bij je past.

Terug naar boven