Hoe ontwikkel je een mindset voor succes – 8 tips om te knallen

Ontwikkel een mindset voor succes

Of je nou je eigen onderneming hebt, een nieuwe functie bij een bedrijf of een studie bent gestart. Je hebt de juiste mindset nodig om goede resultaten te behalen. Want resultaten geven ons een fantastisch gevoel. Dus laten we de belangrijke vraag onderzoeken: Hoe ontwikkel je een mindset voor succes?

Ontwikkelen een mindset voor succes: Eerste stap, doelen bepalen

Om een richting op te kunnen moet je wel weten waar je heen wilt. Wat wil je precies bereiken, wat zijn je doelen? Waarom ben je gestart met je studie, je nieuwe baan of je onderneming? Schrijf je doelen op en beschrijf vooral ook de motivatie erachter. Dit gaat je motivatie versterken. Er gaan tijden komen dat je discipline misschien ver te zoeken is, dus plaats de woorden die je zojuist opgeschreven hebt op een plek waar je dagelijks langs loopt of zit. Neem het desnoods met je mee. Vroeg jij jezelf af, hoe ontwikkel je een mindset voor succes? Bedenk dan eerst of je wel weet wat jouw doelen zijn. (korte én lange termijn)

Stap 2. Wat voor persoon wil je zijn

Niet alleen is het bepalen van je doelen belangrijk.. het is ook goed om te weten wat voor persoon je wilt zijn. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om direct te zijn in je communicatie zodat mensen om je heen weten wat ze aan je hebben? Of wil je iemand zijn waar collega’s of klanten op kunnen leunen als dat nodig is? Een luisterend oor? Door dus doelen voor je persoonlijkheid op te stellen werk je aan jezelf en ontwikkel je de persoon die je wilt zijn. Bedenk welke eigenschappen de persoon moet hebben die het succes bereikt dat jij voor ogen hebt. Op die manier zul je grote stappen zetten richting een mindset voor succes.

Lees hier meer over jezelf ontwikkelen.

Stap 3. Mindfulness voor succes

Meditatie is een mooi woord wat je wel eens voorbij hoort komen, maar waarvan je waarschijnlijk denkt: hier heb ik het geduld niet voor. Toch is het de moeite waard! Meditatie is een vorm van mindfulness wat ervoor gaat zorgen dat je meer in controle bent over je gedachten. Jij gaat bepalen waar je aan denkt en hoe je je dus ook gaat voelen. Want jouw gedachten bepalen je gevoelens op een dag. Mooi toch, dat je zelf zoveel kunt sturen hierin.

Begin elke dag met een mindfulness oefening. Plan hier een half uurtje voor in je agenda. Als je hier gedurende de dag geen tijd voor hebt, kun je dit het beste doen zodra je dag begint. Sta desnoods een half uur eerder op, wat je gaat hier echt de vruchten van plukken. Neem tijdens je mindfulness oefening (wat bijvoorbeeld een ademhalingsoefening kan zijn) een paar minuten waarbij je de resultaten visualiseert die jij wilt bereiken. Hierdoor wordt je herinnert aan je doelen en krijg je het gevoel wat je straks zult voelen zodra je de resultaten écht hebt bereikt.

Wil jij aan de slag met mindfulness? Wellicht is onderstaande cursus dan geschikt voor jou! Binnen 8 weken leer je alle ins- en outs en helpt mindfulness jou met een rustig én succesvol hoofd.

Mindfulness voor moeders

Ben jij een moeder en vind je het moeilijk om de juiste mindset te ontwikkelen tijdens de dagelijkse chaos? Dan kun je je verdiepen in meditatie voor moeders. Want er zijn een hoop mindfulness oefeningen die je ook samen met je kindje kunt doen. Lees er meer over op de pagina mindfulness voor moeders en peuters.

Stap 4. Lees de juiste boeken

Er zijn tegenwoordig enorm veel boeken over mindset, personal growth en het ontwikkelen van jezelf. Doe wat research en kijk waar jij in geïnteresseerd bent. Lezen gaat jou echt helpen een mindset voor succes te creëren. Waarom zou je het wiel zelf uitvinden als er zoveel succesvolle mensen zijn die allemaal uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar manieren om succes te krijgen. Maak daar dus gebruik van. Plan in ieder geval tijd in je agenda zodat je minimaal 1 boek per maand leest. Tip: typ eens in Google ”hoe ontwikkel je een mindset voor succes en met welke boeken”. Dan heb je alvast een lijstje voor de komende weken/maanden.

Stap 5. Dankbaar zijn voor je al behaalde succes

Staar je niet blind op het succes dat je nog wilt behalen. Dit kan je uiteindelijk veel stress en frustraties opleveren als het niet snel genoeg komt. Neem daarom wekelijks tijd om even stil te staan bij de successen die je al wel hebt behaald. Wat voor mooie dingen heb je opgezet of zijn er tot nu toe gebeurd? Onderschat de kracht van dankbaarheid niet, want dit geeft je de motivatie en het positieve gevoel dat je nodig hebt voor een mindset voor succes.

Stap 6. Vervang social media voor de juiste filmpjes

Iedereen checkt zijn of haar telefoon meteen bij het opstaan in de ochtend. Logisch, want we zijn allemaal een beetje verslaafd geworden in de loop der jaren. Probeer te minderen door de filmpjes die je op Facebook of Instagram kijkt te vervangen voor filmpjes van succesvolle mensen zoals Jim Rohn of Anthony Robbins op Youtube. Die laatste is trouwens sowieso een aanrader om te volgen! Heel succesvol en heeft enorm goede tips. Hij heeft een docu op Netflix wat een leuke vulling voor in je pauze kan zijn.

Stap 7. Omring jezelf met de juiste mensen

Bekijk je vrienden en kennissen eens kritisch. Wat voor gevoel geven deze mensen je voornamelijk? Krijg je energie door bij ze te zijn? of nemen ze vooral veel energie. Geven ze je motiverende woorden of heb je het gevoel dat er altijd kritisch naar je wordt gekeken? Je hoeft niet meteen mensen uit je leven te verbannen, maar zorg wel dat je het meeste van je tijd besteedt aan de mensen uit je omgeving die jou ook een goed gevoel geven.

Het mooiste zou zijn als je een soort mastermind groep kunt vinden met mensen die dezelfde doelen als jij hebben. Hierdoor heb je altijd een stok achter de deur en kun je eventuele zorgen met de groep delen. Super goed voor motivatie dus.

Stap 8. Let op de woorden die je dagelijks spreekt

Merk je dat je veel zeurt of veelal negatieve dingen zegt op een dag? Probeer hier een tijdje op te letten. Onderzoek de woorden die je het meeste gebruikt en zegt tegen de mensen in je omgeving. Vaak zijn we hier helemaal niet bewust van, en heeft het dus onbewust een hele negatieve werking op onszelf. Want zeuren en negativiteit trekt alleen maar meer van dit aan.

Los van dat het voor jezelf vervelend is als je altijd het negatieve overal van inziet, is het voor je omgeving ook niet fijn. Je wilt natuurlijk dat mensen graag bij je in je buurt willen zijn en dat je gezien wordt als een vrolijk en positief persoon. Dit zijn immers eigenschappen van iemand met een mindset voor succes! Dus: hoe ontwikkel je een mindset voor succes? Volg alle stappen van dit artikel en je bent een heel eind op weg!

Terug naar boven