Ik wil mezelf ontwikkelen

Ik wil mezelf ontwikkelen

Een online studie volgen
Een coach inschakelen
Uit je comfortzone

Jezelf ontwikkelen, groeien als persoon is altijd een hele goede keuze. Je hebt er enorm veel baat bij.. als je er ook echt aan werkt. Je kunt verschillende redenen hebben om aan jezelf te willen werken, en herinner jezelf hier ook vooral aan. Want hoe meer je voelt ”ik wil mezelf ontwikkelen”, hoe belangrijker het is je motivatie te gebruiken. Zelf ontwikkeling heeft namelijk een hoop zelf discipline nodig.

Wat is je motivatie

Dus.. wat is je motivatie. Wat is de reden dat je denkt, ik wil mezelf ontwikkelen en aan mezelf werken? Doe je het voor jezelf? Doe je het omdat je baas subtiele hints heeft gegeven of omdat je al een tijdje single bent en je een betere catch wilt worden? Hoe dan ook.. denk goed aan je reden achter je zelf-ontwikkeling. Deze zul je namelijk hard nodig hebben op dagen dat je wilt opgeven.

Geloof in jezelf

Het is belangrijk dat je jezelf steunt en er vooral in gelooft dat je het kan. Als jij jezelf wilt ontwikkelen, wilt groeien.. dan kan je dat. Het is ten slotte alleen maar mooi als je een beter persoon wilt worden. Op welke manier dan ook. Wat het ook is dat je wilt gaan doen, doe het met volle overtuiging en geef je volle 100%. Zo behaal je de mooiste resultaten.

Je grenzen op zoeken

Blijf vooral niet hangen in je comfortzone. Om jezelf echt goed te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk jezelf uit te blijven dagen en dingen te doen die je eigenlijk heel spannend vindt. Zo is de beloning ook wel groter. Je zult je enorm trots voelen als je uiteindelijk je doelen bereikt. Klein of groot.. je hebt dingen gedaan die je misschien normaal uit de weg gaat.

Kies wat je leuk vindt

Niet alleen aan de onderdelen van jezelf werken waarvan het moet, maar vooral ook waarbij het leuk is om eraan te werken. Ga bijvoorbeeld een studie doen wat ervoor zorgt dat je beter wordt in iets wat je heel leuk vindt om te doen. Of ga een workshop presenteren volgen als je je comfortabel wilt voelen voor een groep. Dit kan én heel spannend zijn én super goed voor het ontwikkelen van een eigenschap. Dit is ook nog eens heel leuk om te doen, zodra je er iets beter in wordt. Dan ben jij straks degene waar andere tegen op kijken!

Ben je op zoek naar een leuke nieuwe baan maar weet je niet wat nou echt bij je past? Dan is het nooit erg om hier hulp bij te zoeken! Misschien is de volgende cursus dan wat voor jou: eCursus vind je ideale baan.

Zoek een supportgroep

Het is altijd goed om de juiste mensen om je heen te hebben. Mensen die achter je staan, je steunen en in je geloven. Omring jezelf met positiviteit en mensen die je een goed gevoel geven. Het is nog mooier als je mensen kunt vinden die al beheersen waar jij in wilt groeien. Daar kun je veel van leren. Vertel je groep of coach (mag ook 1 persoon zijn) wat je plannen zijn zodat ze je kunnen aanmoedigen, steunen en oppeppen als dat nodig is. Ook is het een goede stok achter de deur voor als je er even geen zin meer in hebt.

Volg een thuisstudie

Wil je iets leren maar trek je het niet om weer naar school te gaan? Of wil je wel naar school maar kan dit niet vanwege je fulltime baan? Dan is een thuisstudie zeer geschikt! Zo kun je én werken én leren. Besef alleen wel voordat je aan een thuisstudie begint, dat dit alleen werkt met voldoende zelf discipline. Door zoiets te starten en niet af te maken kun je ene flinke deuk in je ego krijgen. Weeg dus af waarom je een studie wilt volgen en of deze motivatie voldoende is. Weet je het daarna nog steeds zeker? Leuk! Dan heb je de keuze uit een aantal aanbieders zoals LOI en NCOI.

Je mindset ontwikkelen

Misschien wil je niet perse iets leren maar wil je wel een positievere of sterkere mindset. Ook een heel mooi doel. Als je aan je mindset wilt werken kun je beginnen met mediteren. Eerst een rustiger hoofd creëeren om vervolgens je gedachten te kunnen sturen.

Een goede volgende stap is het werken aan je dankbaarheid. Bewust bezig zijn met je dankbaar voelen heeft een hele positieve uitwerking op hoe je je dagelijks voelt. Lees hier hoe je dankbaarheid kunt toepassen.

Doe iets voor een ander

Door vrijwilligerswerk of een andere vorm van werk waarbij je veel voor een ander doet om jezelf te ontwikkelen. Het is mooi als je iets kunt doen waar je nog veel over kunt leren, zodat je je niet alleen heel goed voelt over jezelf maar ook nog eens je skills ontwikkelt.

Neem genoeg me-time

Als je wilt werken aan jezelf is het belangrijk hier genoeg tijd voor in te plannen. Ongeacht wat je plannen zijn is je ontwikkeling een proces. Een proces waarbij je moet accepteren dat je niet binnen een week klaar bent. Je maakt een lange termijn afspraak met jezelf dus wees geduldig. Je mag hoe dan ook trots zijn op jezelf!

Terug naar boven