Leren loslaten

Loslaten van problemen, loslaten van een ex, loslaten van liefde in het algemeen.. allemaal heel moeilijk om te doen. Je houdt met een reden vast aan iets wat jou wellicht pijn doet en het loslaten hiervan kan alleen door middel van een proces.

Waarom houd je vast?

Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag. Waar houd je aan vast en waarom? Je kiest hierdoor te leven in het verleden. Aan welke gevoelens houd je vast? Misschien vind je het eng om verder te gaan.. vind je veranderingen spannend of ben je bang om weer gekwetst te worden. Het kan daardoor zijn dat je je vastklampt aan herinneringen waarin iemand jou pijn heeft gedaan en dat je dit doet omdat je eigenlijk bang bent weer iets nieuws te starten. Bang dat het je weer aangedaan wordt door iemand anders. Dus blijf je hangen in het verleden, wat een soort veiligheid voor je is. Probeer dit dus voor jezelf uit te zoeken.

Wees de hoofdpersoon in je eigen leven

Door nare situaties constant af te spelen in je hoofd zorg je ervoor dat de mensen die deel uitmaakten van die situatie een grote rol krijgen in je leven. Je geeft ze ten slotte zendtijd in je hoofd, en veel ook. Als je echt veel van je tijd besteedt aan oude herinneringen of nare situaties in het heden, geef je jezelf een bijrol in je eigen leven. Jouw leven hoort om jou te draaien. Geef jezelf daarom de meeste aandacht, wat ook betekent dat je meer moeite zou moeten doen om je goed te voelen.

Denk dan ook aan positieve dingen en wees meer in het moment. Je zou toch ook niet een slechte film nog een keer kijken? Waarom speel je dan wel je nare herinneringen zo vaak af?

Loslaten van een ex / oude liefde

We hebben het (bijna) allemaal wel eens meegemaakt. Een liefde die je maar niet kunt vergeten. Het kan al wel jaren geleden zijn maar toch blijf je aan diegene denken en misschien zelfs hopen dat het ooit weer goed komt.

Elk verhaal is anders en misschien komt het ook ooit wel weer goed! Maar wat heb je eraan je hier nu, op dit moment zo mee bezig te houden? Het geeft je waarschijnlijk heel veel stress (zeker als je op een nare manier uit elkaar bent gegaan) en verdriet.

Bedenk je dat je niemand nodig hebt om je compleet te voelen. Zolang je echt van jezelf houdt, ben je niet afhankelijk van een ander om je gelukkig te voelen. Vraag jezelf daarom ook af; wat gaf deze persoon mij wat ik nu mis? en vooral wat voor gevoel? Geluk, liefde, genegenheid? Dit zijn allemaal dingen die je van zoveel andere mensen kunt ontvangen. Daar heb je hem of haar niet voor nodig.

Van iemand houden of verliefdheid schud je niet zomaar van je af dus daar is tijd voor nodig. Maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. Zoek daarom genoeg afleiding. Heb je geen zin de deur uit te gaan of mensen om je heen te hebben? Richt je aandacht dan op jezelf. Maak lijstjes over de punten van jezelf waar je blij mee bent. Ga lezen, mediteren en maak plannen en doelen voor het komende jaar. De relatie met jezelf is het namelijk wel waard om aan te werken.

Geluk is geen einddoel

Natuurlijk kan gelukkig zijn wel een doel zijn. Maar je moet vooral niet een instelling hebben als; ”als ik eindelijk mijn droombaan heb, ben ik gelukkig” Of ”als ik een nieuwe relatie heb kan ik echt gelukkig zijn”. Eerst werken aan jezelf en je geluk. Zodra jij lekker in je vel zit en een positieve mindset hebt, is het veel makkelijker manieren te vinden om je doelen te bereiken. Ook zorgt dit ervoor dat jouw geluk niet altijd van iets afhangt. Anders ben je altijd iets aan het najagen (én aan het vasthouden!) om gelukkig te kunnen zijn.

Vergeef jezelf en anderen

Ongeacht wat jouw situatie is en wat je niet kunt loslaten.. het is altijd belangrijk voor jezelf om te vergeven. Vergeef jezelf voor alleen al het feit dat je het tot nu toe niet hebt kunnen loslaten. Vergeef jezelf voor jouw eigen fouten en vergeef anderen die jou pijn hebben gedaan. Dit doe je niet voor hun, maar voor jezelf. Als iemand jou iets heeft aangedaan en jij blijft het maar herhalen in je hoofd en voelt dezelfde emoties als toen.. ben jij degene die er weer last van heeft. Zij merken/voelen er niks van. Kies dus voor jezelf en vergeef.

Terug naar boven