Mediteren en kamperen

Mediteren en kamperen

Het begint steeds hipper te worden.. mediteren en kamperen. Als je van kamperen houdt, ben je waarschijnlijk gek op de natuur. De natuur is dan ook 1 van de beste plekken om te mediteren. De rustige omgeving, de mooie rustgevende geluiden en het kalme en ontspannen gevoel dat al het groen je geeft. Wat wil je nog meer? Een nóg relaxter hoofd? Dat kan dus door te mediteren.

Hier vind je wat uitgebreidere informatie over mediteren in het algemeen.

Mediteren in de omgeving

Er zijn een hoop stille plekjes te vinden tijdens het kamperen.. zoals het bos. Het is alleen beter een open plek te kiezen zodat je je door alle bomen niet claustrofobisch gaat voelen. Genoeg ruimte maar wel veel rust. Ook dat is gelukkig niet moeilijk te vinden tijdens kamperen.

Ga op een kleed of matje zitten en sluit je ogen. In de natuur is het mooi om de rustgevende geluiden te gebruiken tijdens de meditatie, dus het is dan ook aan te raden om niet via een app of filmpje te mediteren. Adem een aantal keer diep in via je neus en adem uit via je mond. Zodra je voelt dat je ontspannen bent luister je aandachtig naar de omgeving. Focus je goed en merk op wat je allemaal hoort. Hoor je vogels, de wind langs de bomen en een auto op afstand? Mooi! Blijf daar een tijdje op focussen.

Besteed nu aandacht aan jezelf, en dan voornamelijk aan je lichaam. Ga met je aandacht van boven naar beneden. Begin dus met de focus op je hoofd en je gezicht. Voel hoe je met je oren het geluid van de omgeving hoort en met je neus de omgeving ruikt. Ga rustig naar beneden. Als je bij je buik bent, bedenk dan dat je darmen elke dag goed werk verrichten en je door de werking van je buik elke dag weer kunt eten. Zo simpel is het. Is je aandacht naar je benen gezakt? Denk dan aan alles wat je kunt door jouw twee benen. Hoe dankbaar je hier voor bent. Ga door tot je je hele lichaam hebt gehad.

Georganiseerde vakanties

Je hebt vast wel eens van yoga retreats gehoord. Een vakantie waarbij je een week (of langer) elke dag yoga uitoefent en heel veel met mindfulness bezig bent. Voor de kampeerders onder ons is er nu ook ”mediteren met kamperen”. Een georganiseerde vakantie waarbij je veel met elkaar mediteert en aan jezelf en je gedachten werkt. Groot voordeel hiervan is dat je altijd terug kunt vallen op andere mensen uit de groep. Als je het lastig vindt om vol te houden, kunnen zij je hierbij helpen. Mensen die al langer mediteren kunnen je tips geven en zo weet je dat het maximale uit je kampeerervaring hebt gehaald. Mediteren en kamperen wordt zo een stuk makkelijker gemaakt.

Positieve effecten van de natuur tijdens mediteren en kamperen

Ook als je even geen zin hebt om te mediteren of om überhaupt iets te doen.. kun je gewoon alleen naar de natuur kijken. 10 minuten naar de natuur kijken (bomen, planten, groen in het algemeen) zorgt al voor het loskomen van positieve stofjes in je lichaam. Zo ben je dus al bezig met je mindset door alleen om je heen te kijken. Makkelijker kan niet!

Als je net begint met mediteren kan het handig zijn om een hulpmiddel te gebruiken. Het volgen van een online cursus Mindfulness kan ervoor zorgen dat je op de juiste manier begint en je ook echt doorzet met mediteren. Door het regelmatig te doen kun je op korte termijn resultaten zien.

Terug naar boven