Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer van jezelf houden
Meer van jezelf houden

Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt voor een naar gevoel en kan je zelfs mooie situaties ontnemen. Denk maar een een promotie op werk wat je misloopt omdat je bepaalde projecten niet naar jezelf toe durft te trekken, of een gelukkige relatie wat steeds niet lukt vanwege je onzekerheid. Los van bovenstaande situaties wil je je natuurlijk gewoon zo goed mogelijk voelen en dat begint vaak wel met het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Voordelen van meer zelfvertrouwen krijgen

Iedereen weet dat het krijgen van meer zelfvertrouwen eigenlijk alleen maar voordelen biedt. Maar het is goed om hier nog even een extra focus op te leggen zodat je nóg meer motivatie krijgt om aan jezelf te werken. Want zodra jij meer zelfvertrouwen krijgt, krijg je meteen ook het volgende:

  1. Minder gevoelig voor negatieve opmerkingen van een ander
  2. Een positievere blik op de toekomst
  3. Een algeheel gelukkiger gevoel
  4. Minder angst
  5. Socialer kunnen zijn en optimistisch over relaties

Dit zijn er maar 5, maar er zijn natuurlijk véél meer voordelen wat meer zelfvertrouwen jou gaat bieden. Iedereen verdient het om zich goed te voelen over zichzelf, en jij dus ook. Daarom op naar de eerste stap!

Stap 1. Inventariseer je goede en minder goede eigenschappen

Hoe goed is jouw zelfkennis? Heb je ooit wel eens écht kritisch naar jezelf gekeken? Nu heb je in ieder geval een hele goede reden om het te doen. Begin met je mooie eigenschappen. Wat vind je leuk aan jezelf? Som ze allemaal op en maak er een leuk lijstje van. Niet alleen wat je leuk vindt, maar ook vooral waarom. Dit versterkt het gevoel erachter.

Vervolgens ga je door naar je minder goede eigenschappen. Wat zijn onderdelen van jezelf waarvan jij denkt dat het beter kan. Krijg je bijvoorbeeld veel te horen op werk of vanuit je omgeving dat je wat ongeduldig kan zijn of dat je bot over komt? Dit zijn allemaal punten om op te schrijven. De punten uit deze lijst waarvan jij denkt dat het beter kan en waar je bijvoorbeeld veel profijt van gaat hebben als je het verandert, zijn de punten waar je de focus op moet gaan leggen. Want een ander kan wel zeggen dat je iets niet goed doet of dat je iets aan jezelf moet veranderen. Maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Jij bepaalt wat je van jezelf wilt ontwikkelen.

Waar wil jij expert in zijn?

Als je ergens heel goed in bent krijg je automatisch meer zelfvertrouwen. Dit werkt heel gek, want eigenlijk maakt het niet zozeer uit in wat je heel goed bent. Probeer maar eens uit. Zodra je een gesprek start met iemand over een onderwerp waar jij heel goed in bent, voel je je automatisch positiever en straal je ook meer zelfvertrouwen uit. Je weet immers waar je het over hebt en voelt je vertrouwd omtrent dit onderwerp. Als je je dus een keer onzeker voelt, denk dan aan iets waar je heel goed in bent.

Daarnaast zijn er vast onderdelen in je leven waar je graag goed in wilt zijn (een expert zelfs?) maar nu nog niet onder de knie hebt. Als je daar aan denkt en je hebt er nog niks aan gedaan, kan dit een deuk op je zelfvertrouwen geven. Want je wordt er telkens aan herinnerd dat je tekort schiet. Maak daarom een plan met je doelen voor de komende 6 maanden.

Wat wil je bereiken en wat is daarvoor nodig? Wil je bijvoorbeeld een baan als marketinglead? Dan heb je ervaring als leidinggevende nodig en moet je regelmatig presentaties geven. Kan je al goed presenteren? Wat voor eigenschappen moet je bezitten om dat te kunnen? Zijn er cursussen die je kunt volgen om je voor te bereiden? Noem maar op.

Betrek het verleden

Zoals hierboven genoemd is het goed om terug te denken aan tijden dat je iets goeds hebt gedaan of mooie resultaten hebt bereikt. Ben je zenuwachtig voor een examen wat er aankomt of iets anders spannends en voel je je onzeker? Probeer dan terug te denken aan iets in je verleden wat lijkt op wat je nu mee gaat maken. Heb je al eens een examen gemaakt en ben je toen geslaagd? Hoe ging dat en hoe voelde je je toen? Zie je nou wel, het is toen ook gelukt!

Of voel je je niet zelfverzekerd genoeg voor een sollicitatiegesprek wat er aan komt? Denk dan aan een gesprek wat je hebt gehad voor een baan uit je verleden. Toen ben je ook aangenomen, dus je kan het wel! Focus op hoe je je toen voelde.

Niet alles persoonlijk opvatten zorgt voor meer zelfvertrouwen

Dit klinkt een beetje dubbel want juist als je al genoeg zelfvertrouwen hebt vat je niets persoonlijk op. Het is heel logisch dat als je onzeker bent je er meteen vanuit gaat dat iemand je niet mag als je een bepaalde opmerking hoort, of dat je persoonlijk aangevallen wordt terwijl iets algemeen wordt benoemd.

Maar probeer voordat je emotioneel reageert of meteen in de verdediging schiet te bedenken waarom iemand iets zegt. Negatieve opmerkingen vanuit een ander richting jou, komen eigenlijk altijd uit een onzekere plek vanuit die persoon zelf. Dus vaak heeft het niets met jou te maken. Doet iemand dus naar tegen je? Dan is dat een probleem van hem of haar, niet van jou. Het gaat niet om wat iemand doet of tegen je zegt, maar om hoe jij daarop reageert. Jezelf weren tegen een ander zijn/haar onzekerheid, jaloezie of onvolwassenheid dus.

Bovenstaande stappen laten je zien hoe je zelf aan meer zelfverzekerdheid kunt werken. Zie je het sowieso al niet zitten om het in je eentje te doen, en wil je graag een online cursus volgen zodat je ook echt blijvend zelfvertrouwen heb? Dan is deze eCursus misschien wel wat voor jou. Lees er meer over via onderstaande knop.

Mindfulness

Heb je veel last van onzekere gedachten? Dan is het fijn als je wat rust in je hoofd kunt creëren. Mindfulness oefeningen kunnen je hierbij helpen. Mindfulness zorgt ervoor dat je helemaal in het nu bent. Je denkt hierbij niet aan dingen die jou stress geven of aan spannende dingen die je morgen of volgende week moet doen, maar leeft volledig in het nu.

Lees hier meer over mindfulness.

Of lijkt een mindfulness cursus jou wel een goed idee? Dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat je de oefeningen ook echt elke dag doet en vooral ook op de juiste manier!

Terug naar boven