Mijn baby slaapt niet

Mijn baby slaapt niet

Iedereen weet dat je met een nieuwe baby zeker in het begin weinig slaapt. Maar wat als je baby voor een langere periode helemaal niet slaapt snachts? Dit is voor jezelf ook niet uit te houden.

Als je denkt; help mijn baby slaapt niet en ik word knettergek! Wees dan niet bang, je bent niet alleen. Dit probleem komt helaas veel voor. Het mooie hierin is wel dat er een aantal dingen zijn die je zelf kunt doen om je baby alsnog in slaap te krijgen.

Je baby slaapt niet, maar moet het wel leren

Zorg dat je een routine hebt waarin je baby op dezelfde tijden in bed wordt gelegd. Zo kan hij/zij wennen aan de slaapmomenten. Gaapt je baby nog niet en ziet het er niet naar uit dat hij/zij toe is aan slaap? Leg je baby dan alsnog in bed. Het is belangrijk dat hij/zij een goed slaapritme krijgt.

Reageer op je baby

Zie je dat je baby gaapt en in zijn/haar oogjes begint te wrijven? Dan is het goed hier op te reageren. Wacht dan ook niet te lang met naar bed brengen, want oververmoeide baby’s slapen slecht. Zorg dat de babykamer donker genoeg is en je het slaapritueel doorloopt.

Lekker rustig voor het slapen gaan

Spelen met je baby is hartstikke leuk, maar houd het rustig vlak voor je de baby naar bed brengt. Het is goed om hem/haar al in een rustigere staat te brengen zodat de voorbereidingen voor het slapen ook makkelijker gaan.

Heb je zelf ook veel onrust in je hoofd door het slechte slapen? Dan kan het goed zijn aan de slag te gaan met mindfulness. Zo kun je ├ęcht genieten van de momenten die je even helemaal voor jezelf hebt. Lees er hier meer over.

Mindfulness voor moeders

En als je je gaat verdiepen in meditatie voor moeders, kom je ongetwijfeld oefeningen tegen die je samen met je kindje kunt doen. (wel alleen geschikt dus voor moeders met een peuter bijvoorbeeld) Lees het hier bij mindfulness voor moeders en peuters.

Je baby moet zelf leren in slaap te vallen

Deze is misschien wel het allermoeilijkste. Want je wilt je baby natuurlijk in de steek laten als hij/zij het moeilijk heeft met in slaap vallen. Maar probeer je baby in bed te leggen als hij/zij nog wakker is. Zo leert je baby zichzelf in slaap te krijgen. Hoe vroeger je hiermee begint, des te makkelijker het wordt als je baby wat ouder is. Niet meteen terug rennen naar de babykamer als je een geluidje hoort of als je baby nog aan het huilen is, maar geef het tijd. Baby’s maken vaak geluidjes om zichzelf in slaap te krijgen. Dit is heel normaal.

Blijf zelf ook rustig

Helpen bovenstaande tips niet en voel je de moed in je schoenen zakken? Probeer dan rustig te blijven. Ook als je baby veel huilt en het slapen maar niet lukt.. blijf rustig. Stress en je druk maken, maakt de situatie alleen maar erger. Je baby gaat jouw stress uiteindelijk ook voelen.

Heb vertrouwen! Vertrouw erop dat het uiteindelijk allemaal goed komt, want dat is ook zo. Vertrouwen en geduld hebben zijn daarom keywords in deze situatie. Heb je hier veel moeite mee? Lees er hier dan meer over. Je bent misschien geen overbezorgde moeder, maar het is wel goed om er wellicht met een andere blik naar te kijken.

Wil je nog wat extra tips om je baby in slaap te krijgen? Leer er dan alles over van experts. Onderstaande slaapgids voor oververmoeide ouders kan je hierbij helpen:

Terug naar boven