Stressvrij op vakantie

Je kent het wel.. vakantie is al maanden geleden geboekt en sindsdien kun je alleen maar denken aan hoe je straks dagen in de zon ligt te bakken. Het is nu nog maar een paar dagen voordat je weg gaat dus het aftellen is begonnen. Maar ineens voel je stress! Heel veel stress in plaats van voorpret. Hoe kun je stressvrij op vakantie:

Stressvrij op vakantie gaan vraagt om vakantielijstjes

Nu ligt het natuurlijk aan waar je stress door voelt.. maar als het onder andere komt door je angst om iets te vergeten, is het super handig om lijstjes te maken.

Lijstje 1: Wat neem ik mee op vakantie?

Zeker als je vaak dingen vergeet of als je een wat langere tijd weg gaat en veel mee moet nemen, is het heel handig om een meeneem-lijstje te maken. Schrijf alles wat in je opkomt op of ga elke kamer in je huis langs en schrijf per kamer op wat je mee wilt nemen. Zo kun je haast niks vergeten en kun je heerlijk stressvrij op vakantie!

Belangrijkste spullen

Om een groot deel stress weg te nemen, kun je de belangrijkste spullen die je mee moet nemen al een week voordat je weg gaat apart leggen. Denk aan; paspoort, rijbewijs, camera, de pil. Leg het op een zichtbare plek, allemaal bij elkaar. Hierdoor bevestig je aan jezelf dat je goed voorbereid bent en dat als je iets vergeet, het in ieder niet 1 van de belangrijke dingen is.

Geen drukke planning voor vertrek

Ga je een langere tijd weg en denk je dat het leuk is nog even afscheid te nemen tijdens lunch met vriendinnen/vrienden/familie? Beter niet! Door je agenda vol te plannen krijg je een vol hoofd en tijdsdruk, wat extra stress geeft. Dit kun je uiteraard niet goed gebruiken zo kort voor vertrek. Probeer daarom niks of heel weinig te plannen in de 2 dagen voordat je weg gaat. Wil je perse wat doen.. ga dan sporten of in ieder geval rustige activiteiten doen met genoeg ruimte er tussen. En nadat je al je spullen ingepakt hebt!

Vroeg slapen tegen stress

Dit is een inkoppertje want genoeg slaap is natuurlijk altijd goed tegen stress. Door uitgerust te zijn kun je beter nadenken, heb je meer geduld en ben je over het algemeen gewoon in een betere bui. Dit kun je uitstekend gebruiken vlak voordat je op vakantie gaat. Zorg dat je in ieder geval de dagen voor vertrek op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en je minstens 8 uur slaap krijgt. Z├ęker de dag voor vertrek.

Plan je reis (tot in detail?)

Deze is vooral handig als je ergens heen gaat waar je nog nooit bent geweest. Nieuwe plekken zijn altijd spannend en hoewel het ook leuk is om spontaan en impulsief te zijn, is het ook wel fijn om dingen te plannen. Bekijk daarom van te voren wat je wilt bezoeken, welke activiteiten er zijn en hoe je dus je vakantie wilt invullen. Dit geeft je meer rust in je hoofd.

Genieten van het stressvrij op vakantie gaan

Nog zo’n inkoppertje.. genieten van het moment. Door alle drukte en dingen regelen vergeet je waarschijnlijk de voorpret van op vakantie gaan. Je koffer inpakken kan bijvoorbeeld ook heel leuk zijn! Wetend dat je binnenkort met je billen in het zand zit met een cocktail in je hand. Heerlijk.

Eenmaal op vakantie is het belangrijk om af en toe een momentje te pakken en je echt te beseffen waar je bent. Kijk om je heen, geniet van de omgeving en zeg een paar keer tegen jezelf; ik ben gewoon hier.. op deze mooie plek. Door mindful op vakantie te zijn voel je je dankbaar en positief, en dat is altijd goed.

Vind je het moeilijk om te ontspannen? Ga dan aan de slag met mediteren. Hier lees je er meer over.

Fijne vakantie!

Ben jij nog op zoek naar een leuke, rustgevende vakantie? Neem hieronder dan eens een kijkje.

Terug naar boven