Succes in je nieuwe baan

Succes in je nieuwe baan

Je hebt een nieuwe baan en je wilt het uiteraard goed doen, het werk snel oppakken en snel connecties maken met je nieuwe collega’s. Hoe kun je dit aanpakken op de juiste manier zodat je jezelf niet teveel druk oplegt en je toch succes in je nieuwe baan hebt?

Succes in je nieuwe baan komt door genoeg voorbereiding

Neem genoeg tijd voordat je eerste week begint om wat research te doen over het bedrijf waar je komt te werken en je nieuwe functie. Succes in je nieuwe baan komt door onder andere de juiste voorbereiding. Hierdoor ga jij met een zelfverzekerder gevoel op naar je eerste dag. Schrijf ook vast wat vragen op over het bedrijf of over de functie, zodat je deze meteen op de eerste dag kunt stellen. Zorg ook dat je op je eerste dag meteen vraagt met welke collega’s je het meeste gaat samenwerken en bij wie je waarvoor moet zijn. Dit scheelt een hoop verwarring en frustratie in je eerste weken.

Eigen doelen bepalen

Bepaal meteen van het begin wat jouw doelen zijn voor deze nieuwe baan. Wat wil je zelf bereiken? Wil je ergens veel meer over leren of wil je bepaalde marketingdoelen halen voor in je functie? Het kan ook zijn dat je beter wilt worden in presenteren en daar dus in moet oefenen. Bedenk wat voor persoon je wilt zijn. Wat voor collega je wilt zijn voor de mensen waarmee je gaat samenwerken. Hoe wil jij dat mensen jouw zien? Wat zijn je grenzen en hoe wil je dat collega’s met jouw communiceren?

Zodra je jouw doelen hebt bedacht schrijf je ze op. Maak er een gewoonte van om elke ochtend voordat je naar werk gaat een paar minuten te mediteren en te visualiseren. (dit kan tegelijkertijd) Tijdens het visualiseren beeld je je in hoe een perfecte werkdag zou verlopen. Beeld je in dat je lacht met je collega’s, je presentatie vlekkeloos ging en je met een goed gevoel je computer afsluit. Gooi er wat complimentjes in van je baas en het was een topdag. Een paar minuten in stilte mediteren waarbij je even aan helemaal niks denkt zorgt er ook voor dat je meer overzicht krijgt en minder stress ervaart. Hierdoor heb jij een grotere kans op succes in je nieuwe baan.

Als je het moeilijk vindt om zelf de discipline op te brengen om te mediteren kan een online cursus je daar goed bij helpen. Via onderstaande cursus leer je in 8 weken meer rust en geluk in je leven te brengen.

Ben je moeder en heb je geen idee hoe je een nieuwe baan, kinderen en mediteren kunt combineren? Lees dan meer over meditatie voor moeders. Want het is te doen! Je kunt alvast wat oefeningen vinden op de pagina mindfulness voor moeders en peuters.

Lange termijn planning

Je hebt nu doelen bepaald voor de korte termijn in je nieuwe baan, maar het is ook goed om vooruit te denken. Maak daarom een 3 jaar en een 5 jaar plan voor jezelf. Wil je bijvoorbeeld tegen die tijd nog dezelfde baan of zou je graag een leidinggevende functie willen? Misschien wil je wel een eigen bedrijf starten. Denk hier goed over na en schrijf het op. Nu weet je goed waar je naar toe gaat werken en hoe je nieuwe baan je hierbij kan helpen.

Toon initiatief om collega’s te leren kennen

Het is niet erg om de kat uit de boom te kijken, maar doe dit niet te lang. Mensen waarderen het altijd als je initiatief neemt dus doe dit vooral ook bij je nieuwe collega’s. Laat zien dat je ze graag wilt leren kennen en je moeite doet om de eerste stap te zetten. Plan daarom in je eerste week wat kennismakingsgesprekken in. Je kunt dit doen met de mensen waarmee je veel gaat samenwerken maar ook iemand van een hele andere afdeling. Zo leer je in een korte tijd veel over je collega’s én andere afdelingen. Zo wordt de samenwerking ook wat makkelijker. Of in ieder geval de drempel om iemand iets te vragen wat minder hoog.

Ken jezelf

Als jij al van jezelf weet dat je een redelijke betweter bent en je graag het laatste woord hebt is het goed om dit (zeker in het begin) in je achterhoofd te houden. Houd rekening met je nieuwe collega’s en kijk naar wat voor soort personen dit zijn. Je moet natuurlijk gewoon jezelf zijn, maar in het begin is het niet erg om dit met mate te doen. Speel in op hoe anderen communiceren en kijk ook vooral naar hoe jij graag wilt dat anderen met jouw samenwerken. Behandel collega’s daarom precies zoals jij door hen behandelt wilt worden. Succes in je nieuwe baan is namelijk niet alleen succes in je functie, maar ook succesvol werken met anderen.

Terug naar boven